Валерий Синелников: Когато човек обича себе си, тялото му е с идеално тегло и форма

0
3845
прочитания
Емоционалната причина за наднорменото тегло
Процесът на придобиване на идеално тегло е преди всичко работа върху себе си: вътрешна и външна.

Откъси от книгата “Възлюби своята болест” на известния руски психотерапевт и психолог д-р Валерий Синелников

„Наднорменото тегло отразява мисли, чувства и емоции. Много често човек се опитва да компенсира липсата на любов и удовлетворение от живота с храна.“

д-р Синелников

Състоянието на тялото ни в определен момент отразява нашите мисли, чувства и емоции. Ако имате излишни килограми, не бързайте да търсите чудодейно хапче. Обърнете се към вътрешното си „аз” – причините са там. Не трябва да насилвате себе си и тялото си. Да го измъчвате с глад и различни диети. Разбира се, по този начин може да постигнете определени резултати, но те ще бъдат временни. Ако не промените изцяло отношението към себе си, отново ще качите килограми.

Страх и нужда от защита

Често пълните хора се чувстват по-незащитени. А мастните депа играят защитна, буферна функция.

Открих, че пълните хора са особено чувствителни, но тъй като не могат да овладеят чувствата си, мастните депа символично им помагат да притъпят нежеланите емоции и преживявания.

Наднорменото тегло е една от проявите на неудовлетворение и омраза към себе си. Вие сте до такава степен недоволни от себе си и толкова често се критикувате и упреквате, че тялото ви е принудено да се защитава.

Във фризьорския салон на една моя позната идваше една жена с невероятни размери. Тя ненавиждаше и презираше дебелите хора.

– Тези безобразни тлъсти хора с ужасните им паласки – противно е да ги гледа човек. Не мога да ги понасям – казваше тя, щом видеше себеподобни.

Има едно нещо, което обединява всички хора с наднормено тегло – омразата към себе си. Когато при мен идват такива пациенти, първо ги уча да обичат себе си, да приемат тялото си. Много жени напълняват след раждането. Те свързват този факт с хормоналното пренастройване на организма, а и лекарите казват същото. Но нима това е причината? Нали има жени, които раждат и по две, по три деца, дори и повече, но си остават стройни.

Разбира се, в организма на раждалите жени се извършват хормонални промени: променя се съдържанието на калций в костите, тазът се разширява, носът се удължава с части от милиметъра, брадичката става малко по-тежка и т.н. Но не това е причината за напълняването. Работата е там, че след раждането на детето жената започва да обръща по-малко внимание на себе си. Цялото й внимание се насочва към детето. А това е груба грешка.

Смятам, че след раждането жената трябва да отделя на себе си два пъти повече внимание, отколкото преди това. Тя трябва да прави това още по време на бременността. При това трябва да отделя внимание не толкова на външността си (въпреки че и това е задължително), колкото на мислите, чувствата, поведението си.

Известно е, че здравето на детето зависи изцяло от мислите и емоционалното състояние на родителите му. Затова колкото по-любвеобилна и спокойна е майката, толкова по-здраво ще бъде детето. А значи – ще има и по-малко безсънни нощи.

При мен на консултация дойде една жена, която бе родила преди няколко месеца. Веднага след раждането тя бе започнала да напълнява. След като се обърнахме към подсъзнанието й, изяснихме, че причината за това напълняване се криеше в негативното й отношение към себе си.

– Да – съгласи се жената, – така е. Винаги съм била недоволна от себе си. Още преди раждането на детето. Дори още преди да се омъжа. Винаги съм търсила и намирала в себе си някакви недостатъци.

– Мисля – казах аз, – че закръглената фигура ще ви накара да се отнасяте към себе си по друг начин.

– Прав сте.

– Има ли още някакви причини за наднорменото тегло? – помолих аз пациентката да попита подсъзнанието си.

– Да, докторе, има – отговори пациентката, излизайки от състоянието на транс. Тя искаше да каже нещо, но от очите й рукнаха сълзи. След като се успокои, тя продължи: – След раждането на детето отношенията с мъжа ми се промениха – ми довери тя, бършейки очите си с кърпа. – Той стана друг човек. В отношенията ни вече няма любов и удовлетворение. Затова се опитвам да получавам удовлетворение поне от храната.

– Но вие самата не се обичате, а искате мъжът ви да ви обича. Той само отразява вашето отношение към себе си. Всичко е много просто! Започнете да се обичате и ще видите, че и мъжът ви ще промени отношението си към вас.

След това създадохме нови начини на поведение в подсъзнателната й програма. После й разказах за здравословното хранене и избрах хомеопатични лекарства за нормализиране обмяната на веществата.

След един месец на преглед при мен дойде една напълно променена жена: красива, стройна, стегната.

– Докторе, знаете ли, не мога да позная мъжа си. Имам усещането, че изживяваме меден месец. Утре ще доведа при вас приятелката си. Тя също иска да отслабне.

Много е важно да обикнете и да приемете себе си. Ако сте недоволни от себе си, това недоволство задължително се проявява и външно. Външното отразява вътрешното. Отдавна е известно, че когато човек обича себе си, тялото му е с идеално тегло и форма. Много често човек се опитва да компенсира липсата на любов и удовлетворение от живота с храна, тъй като душата не търпи празнота.

Една моя пациентка с внушителни размери ми разказа следното:

– Докторе, знаете ли, че щом се влюбя в някой мъж, тоест, когато имам любовна връзка, веднага започвам да отслабвам и постигам идеално тегло. Но щом се разделим, аз отново напълнявам.

– Мога да ви разкажа следния случай – споделих аз с пациентката си. – Една моя позната, много пълна жена, по време на почивката си в Ялта се беше запознала с един известен певец. Прекара с него само една нощ. Но това силно се отрази на външността й. Само една нощ! А след като се върна вкъщи, отслабна с около двадесет килограма. Под впечатлението на тази среща тя се зае със себе си: смени си прическата, започна да контролира храненето си, тръгна на боди шейпинг и масажи.

– И при мен е така – потвърди пациентката. – Само че все още не съм попадала на артисти.

– Тогава за какво ви е моята помощ? – попитах аз. – Запознайте се с някой мъж, влюбете се в него и ще решите проблема си.

– Е, много е трудно така изведнъж – отговори жената. – Първо трябва да срещна такъв мъж.

– Аз едва ли бих могъл да стана героят на вашите любовни мечти – казах аз. – Вие, разбира се, сте привлекателна жена, но аз харесвам друга. Вече имам в живота си любовен роман и не мисля да го прекъсвам.

Жената се засмя:

– Е, докторе, нали разбирате какво имах предвид.

– Разбира се. Ще изберем друг начин. Ще предизвикаме у вас състояние на хронична влюбеност и излишните ви килограми ще изчезнат. Ще бъдете винаги стройна и красива, независимо дали в живота ви има мъж, или не.

Скритият гняв и нежеланието да прощаваме

Данните показват, че пълните хора по-лесно се засягат. Обидите спомагат за натрупването на мастни депа. Ако си спомняте от първата книга, обидата – това е стремеж за промяна на отношението към себе си, тоест стремеж да обичаме, уважаваме и ценим себе си.

Една моя пациентка, младо момиче, след първия сеанс отслабна с четири килограма, но след това процесът спря. От общуването с подсъзнанието и изяснихме, че за отслабването й пречи обидата, която тя таеше към баща си и новата му жена. Работата е там, че когато пациентката ми била на 14 години, баща й се развел с майка й и отишъл да живее при друга жена. Именно тогава момичето започнало да напълнява.

След като осъзна причините и промени отношението към баща си и неговия личен живот, момичето успя да възвърне нормалните си килограми.

Безпокойството на майката за здравето на децата й също може да бъде причина за напълняване. Това се случва, защото често се свързват такива понятия, като здраве и обилно хранене.

Имах един интересен случай. На консултация при мен дойде една много пълна жена. Тя започнала да напълнява в началото на бременността си, а след раждането бе напълняла още повече.

– Докторе – помоли ме тя, – спасете ме от лакомията. Вече се ненавиждам. Крия се от познатите си, защото се страхувам да не ги изплаша с външния си вид.

Пациентката се оказа прекрасен обект за хипноза. От общуването с подсъзнанието изяснихме, че онази част от подсъзнанието, която предизвиква прекомерен апетит, се грижеше за здравето на сина й, който бе навършил девет години. Оказа се, че когато жената забременяла, майка й постоянно й внушавала: „Ако искаш детето ти да е здраво, храни се както трябва!” През деветте месеца от бременността си тя живяла в къщата на майка си, която всеки ден й внушавала своите идеи. Между другото, и майката на жената била много дебела. В цялата тази история е интересно това, че синът на пациентката ми беше наистина много здраво дете. Но на каква цена! Подсъзнанието на жената просто не познаваше други начини за осъществяването на подсъзнателните позитивни намерения.

Много често лакомията е невротичен начин за осъществяване на позитивните подсъзнателни намерения. Лакомниците приписват на храната някакви специални свойства, освен тези, които са пряко свързани с удовлетворяването на физиологичния глад. Например, с помощта на храната човек се стреми да запълни някаква емоционална празнота. В подсъзнанието се създава връзка: запълване на стомаха – запълване на емоционалната празнота, постигане на добро емоционално състояние. Това може да означава да сте свързани с хората, да бъдете любими и оценени. Липсата на любов и удовлетворение в живота водят до това, че човек използва храната като средство за бързо и моментално получаване на удоволствие. Но тъй като това е самоизмама, организмът постоянно изисква все нови и нови порции.

Бих искал също така да кажа следното. Надявайте се само на вътрешните си ресурси, а не на вълшебните лекарства. Ако разчитате на помощта на химическите средства, значи отричате вътрешната си сила. Процесът на придобиване на идеално тегло е преди всичко работа върху себе си: вътрешна и външна. Вътрешната означава привеждане на мислите и намеренията в състояние на хармония и равновесие. Външната – очистване на организма от шлаки, промяна в обмяната на веществата, здравословно хранене, редовни физически натоварвания за поддържане на мускулния тонус.

Как влюбването в болестта може да лекува според д-р Синелников

Валерий Синелников: Вредоносните микроорганизми имат полезни функции и пречистваща роля