Защо турският мъж е слаб и строен, а българският му връстник е с голям корем?

0
1576
прочитания
По време на седмичното ни пребиваване в един от най - оживените турски градове Истанбул и в по-малкия по размер и численост град Одрин, след активно наблюдение установяваме, че турските мъже на видима възраст 25 - 55 и повече години в общия случай са слаби, елегантни, без наднормено тегло и подут корем, за разлика от техните български връстници – представители на мъжкия пол.
Турският чай не може да се опише – той трябва да се опита. Той е не само много вкусен, но и изключително полезен.

По време на  едноседмичното ни пребиваване в един от най – оживените турски градове Истанбул и в по-малкия по размер и численост град Одрин, след активно наблюдение установяваме, че турските мъже на видима възраст 30 – 55 и повече години в общия случай са слаби, елегантни, без наднормено тегло и подут корем, за разлика от техните български връстници – представители на мъжкия пол. Масовият турски мъж е с почти нулев % мазнини, докато българския мъж видимо е с образувана висцерална мазнина и то най-вече по корема. 

На какво се дължи заобления изпъкнал корем и по-пищни форми на българския мъж в активна възраст?

Причините за това представителите на силния пол в България да се отличават с наднормено тегло най- вероятно са свързани преди всичко с предпочитаната храна и хранителните им навици.

През 2014 г. проучване на „Маркет линкс“ сочи, че близо 55% от българите имат проблеми с храносмилането. През 2015 г. обявеният процент на българите, които  се оплакват от тежест в корема или подуване, вече е над 90. За съжаление, впоследствие състоянието на нещата не се е променило благоприятно.

Несъмнено храненето, включително преяждането си остава едно от най-големите удоволствия в живота на масовия български мъж в трудоспособна възраст. Яденето е и едно от любимите му занимания и начини за „отмора“ след работа, до късно, в обкръжението на близки, роднини или приятели. Това за мнозина се явява причина за появата на дисбиоза (нарушение в стомашно-чревната флора), проявяваща се с подуване и други неприятни симптоми.

Ако съдим по рекламните клипове: българите ядат кремвирши и всяка вечер са с подут от газове корем; любители на маргарина са; когато нямат запек, имат разстройство и винаги носят бира, ракия или шпеков салам. Правим тази констатация в кръга на шегата, но най-вероятно тя съдържа голяма доза истина. И  важи с по-голяма сила за масовия тип мъж – консуматор.

Средностатистическият български мъж не е непременно с „едър кокал“ или със слаба воля, склонна да надхвърля здравословната хранителна мярка. Не е и с по-малка физическа активен от турския си връстник. Напротив, той здраво работи и обикновено е физически натоварен в ежедневието си. От друга страна, останахме с общото впечатление, че турският мъж в активна възраст се придържа към начин на живот в стил „яваш-яваш“, т.е. към уравновесен, премерен и спокоен живот. Той с готовност изпълняват петкратната си задължителна молитва, без да се смущава, че продуктивността на работния му ден ще бъде намалена, а времето за набелязаните задачи и икономически ползи – ощетено. Не по-малко от българския си връстник е пристрастен към социалните мрежи, които в по-голяма или в по-малка степен водят до неговата обездвиженост. В многомилионния Истанбул не срещнахме тичащи за здраве турски мъже, нито такива с „респектиращо“ фитнес телосложение. По полянките обаче, пред магазините на по чаша чай, в трамваите и по пешеходните алеи срещахме безброй елегантни, стройни, модерно фризирани, с тъмни коси и бради турци. Лесно разпознавахме и техните български връстници пред турските хотели, магазини, заведения и молове най-вече по характерния им външен вид с заоблен и изпъкнал напред корем.

След едноседмично активно наблюдение в съпоставителен план установяваме, че:

Средностатистическият турски мъж в разцвета сиСредностатистическият български мъж в разцвета си
Сутрин пие турски (черен) чай, който традиционно се сервира след всяко хранене.Сутрин пие кафе.
През останалата част на деня пие турски чай.През останалата част на деня пие бира или безалкохолни напитки.
Вечер пие турски чай.Вечер пие алкохол.
Не яде свинско месо.Яде свинско месо.
Хлябът, който консумира, е бял, прясно и добре изпечен и изглежда „натурален“, с коричка.Хлябът, който консумира, е с голяма трайност, недоопечен, опакован в кесии, съдържа „подобрители“ и евтина „турска мая“, която често е със завишено количество. Масовият хляб е без коричка. Само в бутиковите фурни маята е заменена с квас.  Брашната за „черните“ хлябове съдържат отровният пестицид глифозит.
Консумира редовно маслини. Сред десертите доминира баклавата. Маслините не са приоритет на масата, за разлика от колбасите. Десертите съдържат Е – та, ГМО и др.
Яде кисело мляко, сирене и кашкавал от истински суровини.Консумира млечни продукти с голямо съдържание на палмово масло, сухо мляко и сурватки.

Преди няколко години диетологът Розалина Томова изтъква следното: „Как ще обясните случаите, в които българи отслабват драстично или се разделят с хронични алергии само след като са спрели за два-три месеца филийката с масло сутрин?“.

Дали посоката, в която откриваме причините за впечатляващата разлика във външния вид на съвременните турски и български мъже, е вярна? Това оставяме на всеки един от вас сам да прецени.

Отворени сме за вашите идеи, констатации и коментари по поставения въпрос.  

Списък на най-нездравословните храни

Д-р Уилям Дейвис: съвременната пшеница е перфектна хронична отрова